Genç ve Başarılı Yönetici: Aslı Özçoban


Aslı Özçoban İstanbul doğumlu olup 1997 senesinde İstek Vakfı Acıbadem Lisesinden mezun oldu. Üniversite eğitimini Amerika’nın New York eyaletinde bulunan dünyaca isim yapmiş Fashion Institute of Technology (FIT) den dereceyle 2002 senesinde mezun olarak bitirdi. Kendisi aile firmasına dönmeden önce Louis Vuitton’da stajını tamamladı. Aslı Hanım 2004 senesinden beri Park Bravo Grubunun yönetim kurulunda çalışmaktadır.

StudyinAmerica: Son 10 yılda Amerika’ya gelen öğrenci sayısı her sene artış gösteriyor. Bu Türkiye’nin geleceği için ne anlam taşıyor?

Aslı Özçoban: Öğrencilerin çoğu iyi eğitim alarak TR ye geri dönüyor. Bence TR nin olumlu yönde gelişmesi için iyi oluyor. TR modern, yabancı dili, görgüsü ve bilgisi gelişmiş bireyler kazanıyor.

SIA: Türkiye’de Amerika’ya gelmeyi planlayan ancak bu konuda endişeli veya kararsız olan öğrenciler ve aileleri için Amerikan eğitimi ile ilgili nasıl bir tavsiyede bulunursunuz? Amerika’ya gelmeyi düşünen Türk öğrencileri nasıl (hangi tıp) okullara bakmalılar?

A.Ö: Amerika’da aldiğin eğitimden çok orada yalnız yaşamak, hayatını sürdürebilmek, sorunlarla tek başina baş etmek, bütün bunlar çok büyük hayat tecrübesi ve ileriki yıllar için iyi bir ders. Ben çocuğumu gözüm kapali Amerika’ya yollarim mesela.
Kişinin tercih ettiği okul, major kesinlikle karakteri ve hayattan beklentisi ile örtüşüyor olmalı. Örnek vermek gerekirse; kampüs hayatı, daha yakın arkadaşlık ilişkileri arayan bir kişi kesinlikle büyük şehir içi bir okulu tercih etmemeli (New York City gibi)

SIA: Şu an Amerika’da bulunan öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir? Yeni mezunlara neler önerirsiniz?

A.Ö: TR ye dönmek için acele etmesinler, becerebiliyorlarsa okul sonrasi kalıp birkaç sene iş tecrübesi edinsinler.

SIA: Amerika’da okuyan Türk öğrencilerinin Amerika’ya kattiklari değer nedir, okudukları üniversitelerden, genel ekonomiye katkilarina kadar?

A.Ö: Amerika’da okumak, yaşamak bunlar aslında masraflı şeyler dolayısıyla Amerikan ekonomisine Türk öğrencilerin katkısı kaçınılmaz. Sadece Türk değil değişik ülkeden öğrenciler bence Amerika’daki üniversitelere en azından international kültür anlaminda en büyük katkıyı yapıyor. Sizleri tanıdıkça Amerikanın haricinde de başka ülkeler olduğunu, değişik kültürler, vs olduğunu görüyorlar. Düzgün insanlar her zaman iyi bir Türkiye reklamı diye düşünüyorum.

SIA: Sizin Amerika’da almış olduğunuz eğitim sizi insan olarak nasıl değiştirdi? Amerika’daki eğitiminiz size bir iş insanı/profesyonel olarak neler kattı ?

A.Ö: 18 yaşında yurtta değil evde NY’da yalnız yaşamaya başlayan biri olarak edindiğim hayat tecrübesi büyük oldu. Aldığım eğitim, bulunduğum şehir herşey beni çok daha öz güvenli ayaklarının üzerinde erken yaşta durabilmeyi öğrenen bir kişi yaptı. Görgü, bilgi, tecrübe kattı. TR’deki yaşıtlarımdan farklı bir hayat görüşü, bakış açısı kazanmama vesile oldu.

SIA: Bize FIT ile ilgili düşüncelerinizi anlatir mısınız? Türkiye’deki bir öğrenci neden FIT dikkate almalıdır? New York bir şehir olarak nasıl bir avantaj sağlıyor?

A.Ö: FIT bence gerek eğitim kalitesi, öğrenciye sunduğu olanaklar acısından muhteşem bir okul. Moda alanında eğitim almak isteyen kişinin kesinlikle seçmesi gereken bir okul. Zaten moda okulunun NY gibi bir şehirde olması büyük şans. Tasarımcılar, mağazalar, sokaklar, sosyal hayat, müzeler, vs herşey.

SIA: Babanız Türkiye’nin en başarılı sanayicilerinden birisi olarak sizi üniversite hayatınıza nasıl hazırladı?

A.Ö: Kendimi bildim bileli bu işin içinde büyüdüm, Gideceğim okul bile ortaokul yıllarında belliydi, yani FIT. Bana Avrupanın eskimiş, yaşli, Amerikanın ise bu işin geleceği, modern dünya olduğunu hep anlattı.

SIA: Sizin Amerika’ya gelmenizde ve genel başarınızda ailenizin rolü neydi?

A.Ö: Beni ilerki yaşamım için doğru yönlendirdi özellikle babam, Kurulu bir düzenin parçası olmamın ilerdeki hayatımı kolaylaştiracağini söyledi, doğruda söylemiş öyle oldu.

SIA: Şu ana kadar kariyeriniz için harika şeyler yaptınız. Gelecek icin hedefleriniz nelerdir?

A.Ö: Aile işimizi daha da büyütmek, ileriye taşimak.

SIA: Amerika’daki eğitiminiz kariyerinize nasil katkı sağladı? FIT özellikle başarınızda rol oynadı mı?

A.Ö: Tabiki oynadı. Güzel olan FIT de edindiğiniz bilginin yüzde yüzününn ders kitaplarından gelmemesi. Gördüğünüz, işittiğiniz, dinlediğiniz, tanık olduğunuz şeyler, herşey bugünkü başarının birer parası.

SIA: Eğitim hayatınızı sürdürürken herhangi bir staj yaptınız mı? Bu size nasıl yardımcı oldu?

A.Ö: FIT nin zorunlu tuttuğu staj dersi vardi 1 sömestr. Ben BCBG Max Azria markasının New York showroomunda satış kısmında 1 dönem boyunca staj yaptım. Moda endüstrisinde okulun dışındakı gerçek hayatı görmek, hissetmek bence çok önemliydi ve çok faydasını gördüm.

SIA: StudyinAmerica sizin eğitim hayatınızda nasıl bir etken oldu?

A.Ö: Studyinamerica benim eğitim prosedürümü yakından takip ederek A’dan Z’ye
kadar dosyamın hazırlanmasına yardım etti. Bu zorlu proseste her zaman yanımdaydı ve benim Amerika’daki temsilcim gibiydi. Eğitim danişmanliğindan çok bana aileden biri gibi davrandılar.